4 Kopek


Kare seklindeki bir alanin her bir 4 kosesinde birer kopek sekildeki gibi konuslandirilmistir. Kopekler, devamli olarak onundeki (diger kosedeki) kopege dogru esit hizlarla kosmaya basladiklarinda, 4 kopek nerede bulusur?

7 yorum:

H.Ayaz dedi ki...

Kopekler sarmal (helezon) bir egri cizerek karenin orta noktasinda bulusurlar. Hatta, her bir kopek, donerek kuculen bir karenin koselerinin izleyecegi yolu izlemis olur.

Onur Buyukceran dedi ki...

Ama olmaz canim, hem soruyu sor hem cevabini ver :) Insan diger yarismacilarida zaman tanir :P

Onur Buyukceran dedi ki...

http://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Geometry/FourTurtles.shtml

heavyworks dedi ki...

acikcasi verilen sekle bakiyorum; ama dedigin sarmali goremiyorum hasancim. vektorlerde hafif bir aci olsa tamam diyecegim. ama yon vektorleri direkt olarak kenarlara paralel benim gorusume gore. insan hic degilse sekil itibari ile olmasa bile aciklama olarak bir aci verir. hatta sayi bile vermez, alfa verir mesela, sonra da alfa>0 falan yazar. bence verilen sekle gore sonsuza kadar mal gibi kosar bu zavalli hayvanlar. (her seye muhalefetim, evet.)

heavyworks dedi ki...

tabii benim dedigim de eksik bu noktada. kopegin ne zaman gozlem yaptigi acik olarak belirtilmemis sanki, sorun bu gibi. soru kokunden sadece "kopegin bir sonraki koseye dogru kosacagi" anlasiliyor. ya da ben gicigim. :)

H.Ayaz dedi ki...

Estagfurullah :) it iste kosuyorlar, kopek yerine charged quarks (ionized subatomic particles) deseydik daha mi anlasilir olurdu acaba...

Onur Buyukceran dedi ki...

bence o zaman daha cok objection olur :)