Gunluk odemeler

Bizim icin 7 gun boyunca calisacak bir muhendise, her gun icin elimizdeki altin kulcesinin bir parcasini ucret olarak oduyecegiz. Altin kulcesini sadece iki yerden bolebiliyorsak ve her gun sonunda o gunun ucretini vermek zorundaysak, bu gunluk odemeleri nasil yapabiliriz?

2 yorum:

H.Ayaz dedi ki...

Elimizdeki altin kulcesini 1:2:4 oraninda uc parcaya ayirirsak problem cozulmus olur. Ilk gun 1. parca, ikinci gun, 2. parca verilip 1. parca geri alinir. Ucuncu gun, 1. parca tekrar verilir. Dorduncu gun, 3. parca verilim 1. ve 2. parca geri alinir. Besinci gun, 1. parca tekrar verilir. Altinci gun, 2. parca verilip 1. geri alinir. Yedinci gun 1. parca tekrar geri verilir. Boylece yedinci gun sonunda butun parcalar verilmis olur.

heavyworks dedi ki...

sorunun verileri eksik hoca. olmaz boyle. ne demek iki yerden bolebiliyoruz? eh, madem ki yedide birini bolerek bulabiliyoruz bir sekilde, ikiye bole bole gidelim mesela. hani, nerede bunun mukavemeti? kimse demiyor ki bize iki yerden bolebilirsin; ama pasa gonlunun cektigi oranda bolebilirsin. soru kokunden bu anlasilmiyor. cozum gayet sik (as in fashionable); ama veriler yetersiz. ayrica madem hepsini verecegiz, elemanla onceden anlasiriz abijim. ya pesin veriririz hepsini, ya da is bittikten sonra veriririz. hic olmadi, ikiye boler "yarisi simdi, yarisi is bittikten sonra, ssssss..." modeli yapariz. pratikteki cozumu budur. evet. :)