3 kutu

Icinde yanliz kirmizi, yanliz mavi ve hem kirmizi, hem mavi top bulunan uc kutumuz var. Hangi kutunun ne icerdigini bilmiyoruz fakat kutularin uzerinde yazan etiketin kesinlikle yanlis oldugunu biliyoruz. Ornegin, kutunun uzerinde kirmizi yaziyorsa, kutu ya mavi toplarin kutusudur, ya da karisik (hem mavi hem kirmizi toplarin) kutusudur. Amac, tek bir kutudan, tek bir top cekerek, butun kutularin hangi renk icerdigini bulabilmek...

1 yorum:

H.Ayaz dedi ki...

Tek top cekerek butun kutularin iceriklerini anlamak icin uzerinde "Karisik" yani "Hem kirmizi hem mavi" yazan kutudan top cekmek gerekir. Kutularin uzerinde yazanlarin kesinlikle yanlis oldugunu bildigimiz icin, bu kutudan cektigimiz top mavi ise, kutu mavi, kirmizi ise kutu kirmizi toplar iceriyordur. Kalan kutulari da soyle anlayabiliriz:
1)Eger cektigimiz top kirmizi ise, uzerinde mavi yazan kutu mavi iceremeyeceginden (etiket kesin yanlis) ve kirmizi da iceremeyeceginden(kirmizi iceren kutunun etiketi karisik yaziyor) karisik iceren kutu olacaktir. Kirmizi yazan kutu ise tek kalan olasilik olan mavi icerecektir.
2)Eger cektigimiz top mavi ise, (yukardakiyle ayni mantikla) uzerinde kirmizi yazan kutu kirmizi iceremeyeceginden ve mavi iceren kutuyu zaten buldugumuz icin tek olasilik olan karisik iceren kutu oldugunu anlariz. Uzerinde mavi yazan kutu ise kirmizi icerecektir.