45 dakika

Elimizde farkli cins ve uzunlukta 2 adet ip parcasi var. Bu iki ipin ortak noktasi ise bir uctan digerine tam 1 saat icinde yanmalari. Elimizde bir cakmak ve bu iki ip ile tam 45 dakika olcebilir miyiz?

3 yorum:

H.Ayaz dedi ki...

Evet, olcebiliriz. Bir ipi bir ucundan yaktigimizda bir saatte yaniyorsa, iki ucundan ayni anda yaktigimizda, yarim saatte yanacaktir. Ilk ipi yakmaya basladigimiz anda, diger ipinde bir ucunu yakarsak, ilk ip bittiginde, ikinci ipin yarim saatlik kismi yanmis olacaktir. Kalan yarim saatlik kismin 15 dakika da bitmesi icin diger ucunuda yakariz (ilk ip bittigi anda) Boylece, ikinci ip bittigi zaman, yarim saat + 15 dakika = 45 dakika gecmis olur....

heavyworks dedi ki...

bakiniz, her ne kadar camur yapmak istemesem de, butun bu soru kokleri yanlis demekten kendimi alamiyorum. :) hem soru kokunde elimizde 1 tane cakmak var diyor, hem cozumde ayni anda 3 ipi birden yakiyoruz. burada hata payi nedir? benc kafadan 1 dakika civaridir. halbuki ikinci ipe gerek yok. ipi ikiye, sonr bir daha ikiye katlariz, elimizdeki 4 kattan birini (15 dakikalik kismi) kopartir atariz. geri kalan ipi tek uctan yakar, pasalar gibi keyfimize bakar, ustelik de cok daha iyi bir hassasiyetle 45 dakikayi olcmus oluruz. elimizde sadece "bir cakmak ve iki ip parcasi var" denilecek olursa da soz konusu ipi (gemi halati olsa dahi) o cakmak ve/veya diger ip yardimiyla rahatca bolebilecegimi beyan ve taahhut ederim. defalarca cakmakla, emniyet kemeri tokasiyla, vs. bira acmis insanlariz. birbirimizi kandirmamiza gerek yok nitekim. :)

H.Ayaz dedi ki...

Sevgili can k.

Tabiki iplerin uclarini yanyana getirip, ayni anda yakabiliyoruz! boylece hata payi sifir :)

Bu arada onerdiginiz cozume gore varsayiminiz iplerin uzunlari oraninda yanma hizlarina sahip oldugu, ne malum ipin ayri bolgelerinin ayni hizda yanacagi, bu yuzde ipleri bolerek, keserek sonuca ulasamayiz :)