12 Top


Elimizde birbirnin tamamen aynısı gözüken 12 top var, fakat bu toplardan biri defolu ve diğerlerinden daha hafif. Kefeli denge terazisi ile en az kaç defa tartım yaparak defolu topu kesin olarak bulabiliriz?

3 yorum:

H.Ayaz dedi ki...

Cevap: 3 defa tartim yaparak kesin olarak bulabiliriz.

ilk olarak her iki kefeye 5'er top yerleştirilir. Geriye kalan 2 top dışarda bekletilir.

1) Eğer bunların ağırlığı eşitse, defolu top dışarda kalan 2 toptan biri demektir. Ikinci bir tartım ile defolu topun hangisi bulunur.

2) Eğer 5'li tartımda kefelerden biri hafifse, defolu top hafif olan 5'ten biri demektir. Bu durumda, o 5 toptan kefelere 2'ser tane yerleştirilir, kalan bir tane top dışarda bekletilir.

2.1) Eğer kefeler eşitse, defolu dışarda bekleyen toptur, bulunmuş olur.

2.2) Eğer kefelerden biri hafifse, defolu top hafif kefedeki iki toptan biridir. Üçüncü tartim ile bu iki toptan hangisi olduğu anlaşılır.

zeyd dedi ki...

1) topları 6'şardan iki kefeye koyar, hafif olan taraftaki 6 topu alırım.

2) 6 topu 3'erden iki kefeye koyar, hafif olan taraftaki 3 topu alırım.

3) elimdeki 3 toptan 1'ini ayırır 2'sini 1'erden iki kefeye koyarım. ağırlıklar eşitse defolu top ayrı kalandır, yok birininki hafifse defolu top odur.

Yani en az üç adım.

Faik Alper SÖKMEN dedi ki...

en az 3 adım:
6 şar topu kıyaslarım hafif olanı 3 er kıyaslarım hafif olan 3 topun 2 adedini kıyaslarım. Hafif gelen taraf top, aradığımızdır. İkisi de eşit gelirse tartı dışında ayırdığımız top defoludur.